Műfaj: dráma
Hossz: 123 perc
IMDB: 7,6/10
Hazai bemutató: 2009. február 26.
Rendezte: Gabriele Muccino
Forgatókönyv: Grant Nieporte
Operatőr: Philippe Le Sourd
Zene: Angelo Milli
Főbb szereplők: Will Smith, Rosario Dawson, Woody Harrelson, Barry Pepper, Michael Early, Elpidia Carrillo, Robinne Lee, Gina Hecht, Joe Nunez, Bill Smitrovich

     Hét élet. Hét út. Hét csoda... Hét külön világegyetem.    

„Az Úr hét nap alatt teremtette a világot.
Az én világom hét másodperc alatt foszlott szét.”

    Ben (Will Smith) múltjában sötét titok lappang. Vezeklése hét idegen ember életének jobbra fordításában valósulhat csak meg, azonban nem is olyan könnyű megbizonyosodni arról, hogy valóban olyanokkal teszünk jót, akik ezt kellőképpen tudják értékelni, sok ember közül kiválasztani azt a hetet, akik valóban megérdemlik az életet. Ben törleszt, de az még véletlenül sem merül föl benne, hogy valahol ismét várhat rá a szerelem, annak minden keserédességével, s megkísérthesse újra a boldogság, veszélybe sodorva minden addigi elhatározását. Vajon lesz-e ereje, bátorsága bűnei alól megváltania önmagát?

     A Hét élet műfaji behatárolása nem könnyű. Témáját tekintve a drámához áll a legközelebb. Az eleje és a vége thriller elemeket vonultat föl, ez a keretes szerkezet pedig egy sajátos love story-t fog közre. Azonban ettől a műfaji keveredéstől nem kell megijedni, a műfaji sajátosságok közül a legjobbakat ötvözi a film. Lassú sodrású, az információkat folyamatosan csepegtető alkotás, ami ráérősen halad a végkifejletig, bontja ki előttünk a teljes igazságot Ben múltjával kapcsolatosan.  

     Smith, mint mindig, most is biztosra megy. Jól játszik, folyamatosan tipródik az állandó döntéshelyzetektől, és szenved a lelkét gúzsba kötő múlttól. A vígjátékokból ismert széles vigyort fölváltja a homlokráncolás és a keserűségtől állandosult fintor. Rosario Dawson is remekül alakít, annak ellenére, hogy semmi különös vagy extra nincs a szerepében. Akárcsak Woody Harrelsonéban, mégis, teljesen hitelesen hozza a vak zenész figuráját. Örültem, hogy ismét mellékszerepben láthattam őt.  

     A rendezővel, Gabriele Muccinoval nem először dolgozik együtt Smith. Együtt vitték sikerre korábbi közös filmjüket is, a Smith-nek Golden Globe és Oscar-díj jelölést hozó A boldogság nyomábant, amely többek közt arról is nevezetes, hogy Smith filmbéli partnerét saját kisfia, Jaden játszotta el. A film operatőri székében pedig az a Philippe Le Sourd ül, aki a Russell Crowe nevével fémjelzett Bor, mámor, Provence gyönyörű képeit is vászonra vitte.  

     A film angol címe sokatmondó: „Seven Pounds”, azaz „hét font” (a font régi angol súly mértékegység), hét font húst jelent. Utalás Shakespeare A velencei kalmár című darabjának jelenetére, melyben az egyik szereplőnek tartozásaiért fejében fontnyi húsával kell fizetnie. Ha valóban ennyire "egyszerű" lenne a törlesztése némelyik bűnünknek, azt hiszem, sokkal több boldogabb ember szaladgálna ezen a világon... jó pár kilóval könnyebben.
 

Előzetes (magyar felirattal): 

Szerző: Miner  2009.04.27. 23:31 2 komment

Címkék: élet hét smith 7 seven woody harrelson dawson pounds rosario

A bejegyzés trackback címe:

https://filmstripper.blog.hu/api/trackback/id/tr791090569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miner 2009.05.09. 12:53:30

Ez nem az az oldal! A saját portá(lo)d táján söprögess! ;-D Amúgy nagyon sajnálom, hogy bezárt az mp3portal... mondhatni, sokat bóklásztam a thread-jei között! ;-) Kár érte!
süti beállítások módosítása