Színes, szinkronizált amerikai-német-angol-olasz sci-fi akciófilm
130 perc, 2009
Rendezte: McG (Joseph McGinty Nichol)
Forgatókönyv: John D. Brancato, Michael Ferris
Operatőr: Shane Hurlbut
Zene: Danny Elfman


Szereplők:
Christian Bale, Sam Worthington, Bryce Dallas Howard, Anton Yelchin, Moon Bloodgood, Common, Helena Bonham Carter, Roland Kickinger, Michael Ironside



  Vegyes érzésekkel eltelve sétáltam ki a moziból. Alapvetően tetszett a film, hiszen valami ilyesmit vártam: lenyűgöző CGI-orgiát egy közepes színvonalú sztori köré ágyazva. Azonban a látszólagos filmes bakik picit bosszantottak: fejszével átütött HK páncélzat, a saját lábát ellövő, vagy épp John Connort likvidálás helyett ide-oda dobáló, "ostobának" látszó robotok, és még sorolhatnám... De elismerem, könnyen lehet, hogy valójában én tévedtem - erre enged következtetni a port.hu fórumján néhány Terminator-fan által elejtett hozzászólás.

  2018-ban járunk, a "világvége" után. Ez azonban nem az a megszokott kép, amire már rácsodálkozhattunk az első és a második részek kapcsán. Míg a korábbi Terminator filmek jövőképeiben maroknyi elszánt lázadó küzd a mostani megapoliszok düledező romjai között, miközben halálos lézersugarakat okádó gépek cirkálnak ölésre készen, addig a Megváltásban hagyományos gépfegyverek ropognak, bombák robbannak, az égen emberek vezette vadászgépek repülnek. A magyarázat egyszerű: a korábbi részek jövőképei 2029-ből származnak, itt viszont még a háború korai éveiben járunk. Még az emberek vannak túlsúlyban, a városok romjai között pedig az első kezdetleges Terminátorok bolyonganak, amelyek nem éppen csúcsmodellek, feladatuk pusztán a területőrzés, céljuk pedig a humánok kiírtása, mindegy, milyen eszközzel. Azonban még korántsem láthatunk hatalmas Terminator seregeket, nyersanyag-hiány miatt állnak a Terminator-gyárak, a HK-k elődei is ilyen anyaghiánytól gyenge páncélzattal készülnek (lásd: fejszecsapás!) Erre a világra nyitja rá szemét Marcus Wright (Sam Worthington), akit 15 évvel ezelőtt végeztek ki. Nem tudja, hogy kerül ide, csak bolyong a romok között, míg össze nem találkozik néhány túlélővel, ami nem várt események láncolatát indítja el: Marcuséknak menekülniük kell, útjuk során pedig a legkülönfélébb gépek támadnak rájuk.

  Eközben a túlélők vezérkara egy új felfedezés révén a háború lezárására készül. A "forrófejű", feltörekvő tiszt (tehát még korántsem az Ellenállás legendás vezetője), John Connor (Christian Bale) vállalja az új fegyver kipróbálását. A fegyver hatásosnak bizonyul, azonban feltűnik a színen Marcus, és ez mindent megváltoztat. Connor minden követ megmozgat, hogy a Skynet elleni végső csapást késleltesse.
  Ha úgy tekintünk erre a filmre, mint egy újabb trilógia kezdő darabjára, akkor a bennünk fölmerülő kérdőjelek talán a jövőben értelmet nyernek. Legalábbis erre következtettem néhány port.hu-s T-fan elgondolkodtató hozzászólásából. Talán valóban a Skynet egy nagyobb szabású tervének első állomását láthatjuk kibontakozni, ahol a cél nem az, hogy Connor vagy épp Kyle Reese elpusztuljon, hanem épp ellenkezőleg... hiszen Connor addig semmiképpen sem halhat meg, amíg vissza nem küldi a saját apját az időben, és őt nem követi egy Terminator, ami a Skynet kifejlesztéséhez vezet. Ez sok mindent megmagyaráz (kivéve az időparadoxont). Viszont ha valóban erről van szó, az alkotóknak jobban hangsúlyozni kellett volna ezt, hiszen nagyon sok nézőben - akiknek nem esett le a tantusz - negatív vélemény alakult ki.

  Christian Bale és Bryce Dallas Howard már más filmekben bizonyították színészi képességeiket. A Megváltás erre nem igazán kínált lehetőséget, sőt, egyet kell értenem abban a filmet "szapuló" kritikusokkal, hogy a Bale által megformált Connort bizony háttérbe utasította Marcus figurája. Nem véletlenül kapja Sam Worthington azóta egyre-másra a főszerepeket, jelenleg is épp a Clash of the Titans-t (Titánok harca) forgatja, amelyben Perseusként láthatjuk. Miss Howard pedig olyannyira semmilyen (bár ez nem az ő hibája, ahogyan Bale-é sem - egyszerűen ilyen a szerep), hogy A falu és a Lány a vízben című filmekkel a köztudatba berobbanó színésznőnek igazán kár volt elvállalnia ezt a szerepet. Megintcsak azt tudom mondani, hogy talán a leendő folytatásokban árnyaltabb karakterformáláshoz jutnak mindketten. Viszont nagyon jó volt újra látni Michael Ironside-ot, épp neki való szerepben (az Ellenállás tábornokaként).

  Kicsit problémás azonban számomra ez a "majd a folytatásban megmagyarázzuk" dolog. Ez ugyanis a sorozatokra jellemző. Az ember viszont a moziban nem egy sorozatra vált jegyet. Nagyon jó példa volt erre a Matrix - Újratöltve, amiben a Wachowski-fivérek szerintem az egyik legrosszabb lezárást alkalmazták. A néző úgy jött ki a moziból, hogy elvették tőle a katarzis érzését. A Fűrész-széria mindegyik darabja önmagában is megállja a helyét, ugyanakkor hozzátesz az előző részekhez, és az ember szinte jólesően tapasztalja, ahogy a fejében a puzzle-darabkák finoman a helyükre kerülnek. Ha arra számítanak, hogy egy filmnek folytatásokat készítenek, én az utóbbit találom megfelelő módszernek.

  Visszatérve a Megváltáshoz: talán érdemes lenne újra megnéznem a filmet, mostani fejjel. Hátha jobban élvezném. Vagy újabb "hibákra" lelnék? Remélem, ha lesz folytatás, ezekre a dolgokra jobban oda fognak figyelni, és olyan hibákat sem követnek el, mint a filmelőzetesben és a filmet megelőző híresztelésekben, melyekben egy-két csavart már előre "ellőttek", értem ezalatt Marcust, illetve a filmben megjelenő T-800-ast érintő "apróságokat". Az előzetes egyetlen pozitívuma a zenéje, a Nine Inch Nails zenekar The Day The Whole World Went Away című száma. Amúgy a film szinkronjától az előzetes alapján megijedtem, mert nagyon gagyinak hatott, de a moziban teljes terjedelmében hallva annyira nem vészes.

  A forgatókönyvnek volt egy alternatív befejezése is, amit, spoiler-veszély miatt (egyes részletei megmaradtak a mostani verzióban is), inkább nem közölnék (akit érdekel, kattintson a linkre!)... bevallom, nekem azzal a lezárással jobban tetszett volna a film. De ízlések és pofonok! Kevesen tudják, hogy a Terminátor posztapokaliptikus jövőképe sok írót megfogott, és már régóta születnek - köztük magyar írók tollából is - jobbnál jobb regények, melyek maroknyi névtelen gerilla mindennapjait mutatják be a világvége után, a Skynet által ellenőrzött területeken. Emlékszem, a felejthetőre sikeredett T-3 után - annak lezárását alapul véve - már vártuk a posztapokaliptikus helyszínű folytatásokat. Ímé, megszületett! Szűcs Gyula szerint csak "egy Terminátor-utalásokkal telezsúfolt Transformers 2-t" kaptunk az arcunkba. Jót derültem, amikor ezt olvastam, de nem értek vele egyet. Talán az égiek meghallgatják fohászom, és McG nem lesz a Terminator-filmek Uwe Boll-ja, hogy ne kelljen előre rettegnünk egy "I'be back" esetén.

 

Hivatalos weboldal

IMDB

Előzetes (szinkronos):

Szerző: Miner  2009.06.25. 10:16 Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: megváltás terminator bale connor mcg salvation

A bejegyzés trackback címe:

https://filmstripper.blog.hu/api/trackback/id/tr301207221

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az Apple alapítója szerint a gépek leigázzák majd az embereket 2011.06.05. 11:55:15

A hamarosan öntudatukra ébredő gépek háziállatként fogják tartani az emberek - jósolja az almás cég alapítója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása