Színes, feliratos amerikai thriller
95 perc, 2008
Rendezte: John Madden
Forgatókönyv: Hossen Amini, Elmore Leonard
Operatőr: Caleb Deschanel
Zene: Klaus Badelt

 

Szereplők:
Diane Lane, Mickey Rourke, Joseph Gordon-Lewitt, Thomas Jane, Rosario Dawson



 

  Nem volt rossz ez a film. A Kulcsfigura hangulatát idézte föl számomra, talán Joseph Gordon-Lewitt miatt, nem tudom. A Kulcsfigura pedig az egyik kedvenc filmemmé vált, bár meg nem tudnám mondani, miért. Talán a film profizmusa miatt, ahogy az egész össze lett rakva. Nem volt kiemelkedő a sztori, akárcsak itt, de a stáb valami lenyűgözőt alkotott, aminek hatására szinte benne éltem a filmben. Bár ez a „beleélés” a Killshot esetében nem igazán jellemző, de feszes másfél órát nyújt a nézőnek.

  Black Bird (Mickey Rourke) egy „rosszarcú” bérgyilkos, aki már visszavonulását tervezgeti egy farmra az indián rezervátumban. Azonban az utolsó akciója rosszul sül el, és a maffia a nyomába ered, hogy leszámoljon vele. Ráadásul egy idegbajos zöldfülű rabló (Joseph Gordon-Lewitt) is ráakaszkodik, aki halott öccsére emlékezteti. Talán ezért esik meg rajta a szíve, és segédkezik egy kisstílű zsarolási kísérletben, ahol azonban gallyra mennek a dolgok, és egy válófélben lévő házaspár (Diane Lane és Thomas Jane) szemtanúja lesz az eseményeknek. Black Bird-nek egyetlen súlyos alapelve van, amelyhez kategorikusan ragaszkodni szokott: szemtanú nem maradhat.
  Mickey Rourke találó szerepet kapott az indián származású bérgyilkos, Black Bird személyében. A fajsúlyos The Wrestler után (valójában előtt, hisz a Killshot előbb készült) habkönnyű szerep ez neki, de a hajdan angyal-, most már szétszabdalt arcú Rourke szinte rutinszerű magabiztossággal hozza a szerepét.

  Diane Lane-t jó ismét a széles vásznon látni. A Gyilkosság online meglehetősen gyengécske szereplése után a Killshot nagyobb elsimerést hozott, és innen egyenes út vezetett az Éjjel a partonig, melyben Richard Gere-rel lenyűgöző drámai összhangot produkáltak. Ráadásul az idén 44 éves színésznő még mindig a „jó bőr” kategória a hollywoodi színésznők között, ahogy a Killshotban ezt be is bizonyítja.

  Thomas Jane és Rosario Dawson alakításai viszont meglehetősen halványra sikerültek (Dawson javára legyen mondva, esélye sincs kibontakoznia szerepében), viszont Joseph Gordon-Lewitt (akit – nemcsak a külseje miatt – a jövő Heath Ledger-ének tartok!) ismét remekel, akárcsak A Kulcsfigurában: annyira ellenszenves szerepében, hogy az már gyomorforgató (aki látta A Kulcsfigurában is, az tudja csak igazán értékelni, hogy Richie Nixként mit vitt végbe a Killshotban).

  A film egyik erőssége az akciójelenetek kidolgozottsága és fényképezése. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni: nincsenek látványos belassítások vagy hatalmas robbanások, csupán némi verekedés és lövöldözés, mégis, nagyon a helyükön vannak ezek a jelenetek, teljesen valósághűen hatnak (emlékeztetnek Cronenberg Erőszakos múltjának zseniális akciójeleneteire – megjegyzem, számomra ezek a jelenetek voltak az egyetlen értékelhetőek abban a filmben, azóta sem fogom föl, hogy miért kapott annyi díjat!).
  Még kiemelném a film zenéjét: Klaus Badelt remekül ért a feszültség fokozásához, a kulcsjeleneteknél beúszó basszushangok megemelik az ember adrenalin szintjét
  Akinek - hozzám hasonlóan - A Kulcsfigura bejött, annak bátran merem ajánlani ezt a filmet. Könnyed másfél órás kikapcsolódást nyújt, nagynevű színészgárdával, s ha a már szinte kötelezővé vált hollywoodi forgatókönyves bakikon az ember túllendül, egészen élvezhető agyrágógumihoz jut hozzá. E film kapcsán viszont kedvet kaptam A Kulcsfigurához, hamarosan arról is írok pár sort.

IMDB

Előzetes: 

Szerző: Miner  2009.06.26. 11:25 Szólj hozzá!

Címkék: diane jane thomas joseph mickey lane kulcsfigura rourke dawson killshot gordon lewitt

A bejegyzés trackback címe:

https://filmstripper.blog.hu/api/trackback/id/tr441209631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása