Műfaj: krimi, horror
Hossz: 85 perc
Ország: Franciaország, USA
IMDB: 6,8/10
Írta és rendezte: Jean-Baptiste Andrea, Fabrice Canepa
Operatőr: Alexander Buono
Zene: Greg De Belles
Főbb szereplők: Ray Wise, Mick Cain, Lin Shaye, Alexandra Holden, Billy Asher

 

 


 
    Ebbe a méltánytalanul elfelejtett filmbe egy álmos nyári délutánon botlottam bele, és lesz, ami lesz alapon meg is néztem. Talán azért tetszett annyira, mert abszolúte elvárások nélkül ültem le elé, és rendkívül kellemes perceket okozott. 
Műfajilag nehezen behatárolható alkotásról van szó, s bár a "misztikus" szót nagyon nem szeretem, de a legjobban ez illik rá. Lelkesen építkezik horror elemekkel, ugyanakkor a Ronda ügyhöz hasonló fekete humor is átlengi az egészet. A forgatókönyvírókat csak dicsérni tudom, "életszagú" karaktereket sikerült kreálniuk, és a párbeszédek is jól felépítettek lettek; kell is, hogy jók legyenek, hiszen a film nagyobb része egy autó belsejében játszódik, a dialógusok a sztori magvát képezik.
    Frank Harrington (Ray Wise) és kis családja Karácsonykor épp az anyósához tart, hogy együtt töltsék az ünnepeket, amikor Frank, a rövidebb út reményében, letér az autópályáról. Ezzel óriási hibát követ el. Amikor találkoznak az erdőben magányosan kóborló fehér ruhás nővel, még teljesen gyanútlan, de amikor feltűnik a fekete autó, ami kéretlenül a sötét éjszakába viszi az utasait, és az út mentén szaporodni kezdenek a hullák, ráébred, hogy valami nagyon nincsen rendben. Szörnyű titkok bukkannak a felszínre, az út pedig végeláthatatlanul kanyarog a baljóslatú erdőn át…

    Nagyon jó volt újra látni Ray Wise-t, akinek játékát utoljára a Twin Peaksben élvezhettem Leland Palmerként. Ott valami zseniálisat alakított Laura Palmer megőszült, őrült apjaként. Itt is hozza a szokott formáját, egyszerűen nem lehet csalódni benne. De az összes többi karakter életre keltése is piros pontot érdemel, valamennyi színész kitett magáért. Különösen tetszett még Wise mellett a Frank fiát életre keltő Mick Cain játéka.
    A történetről sokat nem érdemes mesélni. Sem az előbbi tartalomleírás, sem a filmelőzetes (ami különösen gyenge - akinek esetleg kedvet csináltam a filmhez, szerintem hagyja ki az előzetest!) nem képes visszaadni a film atmoszféráját, ahogy a borzongás, a feszültség és a remek fekete humor keveredik benne. A sztori meglehetősen komplex (még ha ez nem is adja magát elsőre), ezt elsősorban a szimbólumok halmozásával éri el; az esetleges következetlenségek, amiket a film közben nem ért meg az ember, a film végével – legalábbis szerintem – megválaszolásra kerülnek.
Az operatőri megoldások elég szokványosak, egyedül a fentről fényképezett nagytotálok nyerték el igazán a tetszésemet: nagyon magasról (afféle Google Earth-ös madártávlatból) láthatjuk szereplőink autóját alant az erdővel övezett úton haladni.
 



    A thriller és a horror műfaj szerelmeseinek egyaránt bátran merem ajánlani ezt az alkotást, főleg ha a sok hollywoodi nagy költségvetésű, nulla értelmi szintű, nyári blockbuster után valami minőségibb szórakozásra vágynak.

Előzetes (eredeti nyelven): 

 

Szerző: Miner  2009.08.26. 12:53 Szólj hozzá!

Címkék: horror thriller zsákutca wise ray dead end misztikus

A bejegyzés trackback címe:

https://filmstripper.blog.hu/api/trackback/id/tr191339629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása