Az utolsó fejezet avagy az ogre pihenni tér

Műfaj: mese, animáció
Hossz: 93 perc
Ország: USA
IMDB: 6,7/10
Hazai bemutató: 2010. július 8.
Digital 3D, IMAX 3D
Rendezte: Mike Mitchell
Forgatókönyv: Josh Klausner, Darren Lemke
Zene: Harry Gregson-Williams
Szereplők eredeti és szinkronhangjai:

Shrek - Mike Myers / Gesztesi Károly
Fiona - Cameron Diaz / Für Anikó
Szamár - Eddie Murphy / Kerekes József
Csizmás Kandúr - Antonio Banderas / Crespo Rodrigo 

    A Dreamworks stúdió teljesen új stábbal látott neki Shrek utolsó nagy kalandjának. A rendezői székbe a Tök alsót is rendező Mike Mitchellt ültette, remélve, hogy méltó befejezést kanyarít mesés eposzuk végére. Azt kell mondjam, sikerült.
    2001-ben üstökösként robbant be a mozikba a Shrek első része, és meglepő fordulatokkal teli történetével, remek, parodisztikus humorával, izgalmas akciójeleneteivel és a jól kidolgozott karaktereivel elsöprő sikert aratott kicsik és nagyok között egyaránt. A folytatásai nemhogy nem tudtak fölérni az első rész színvonaláig, de minőségileg csökkenő tendenciát mutattak. Ezért is volt meglepő, hogy a gyengén szereplő harmadik részt követően a stúdió úgy érezte, még mindig van mit elmesélni Túl az Óperenciánról.

    Shrek, aki egyszerre büszke apa, szerető férj és jó barát, egy szép napon a férfi klimax tüneteivel szembesül, és elfogja a kapuzárási pánik: a hajszálra egyforma hétköznapokból ogre-mód bömbölve menekülne, mert szeretné egy kicsit ismét a királylány-szabadítás előtti agglegény ogre-létet élvezni. Ekkor találkozik Rumpelstiltskinnel, az álnok kis manóval, aki aláírat vele egy szerződést, ami révén Shrek „egy apró csekélységért” cserébe kap egy napot, amelyben ismét a régi önmagaként élhet. Így kerül főhősünk egy olyan eltorzult Túl az Óperenciánba, ahol a Shrek nevet hírből sem hallották, ahol a királylányoknak a saját erejükből kell megmenekülniük, a Csizmás Kandúrok szögre akasztják hájas kis mancsocskájukkal a csizmájukat, és ahol a beszélő szamaraknak alamizsnáért kell az uralkodó „osztályt” a szekérrúd mellől szórakoztatniuk. E végletekig kifordult világban egy zsarnok kis manó az uralkodó, és Shreknek mindössze 24 órája marad hátra az életéből, hogy a szerelemben mélyen csalódott Fiona szívét ismét meghódítsa.

    Az elmondható mind a négy Shrek filmről, hogy a látványvilága jól kidolgozott és részletgazdag, a többi animációs stúdió közül is kiemelkedik (neeem, nem akarom lehúzni a Pixart!). A negyedik részben pedig a 3D még némi pluszt is ad a vizuális élményhez.
    A korábbi részekhez képest sokkal kevesebb poén és kikacsintás található az új Shrekben, ami összefügghet a mellékszereplők számának drasztikus csökkentésével, és a maximum egymondatos poénokra kihegyezett jeleneteikkel. Viszont hangsúlyosabbak lettek a főbb szereplők, a harcos amazonná avanzsáló Fiona és a korábbi nyugodt kis életét visszasíró Shrek mellett az elhízott ("Etess, ha mersz!") Csizmás Kandúr és az örök állandó Szamár.
    Bár a sztori leegyszerűsödött és lineárisabbá vált, ennek ellenére a katarzis nagyobb és a lezárás is sokkal jobban sikerült, mint a legutóbbi két részben. Ez megadja azt a feelinget, ami méltó ennek a mesének a befejezéséhez. A szinkronhangokat a korábbi részekben jól bejáratott Gesztesi-Kerekes-Für trió szolgáltatja a főbb szereplőknek, csupán a két éve elhunyt Selmeczi Csizmás Kandúrja hiányozhat a megszokott stábból.

    Összességében tehát elmondható, hogy a befejező rész meglepően korrekt lezárást nyújt a Shrek Sagának. Shrek utolsó nagy bömbölése ha nem is zengi be a nagy filmes örökkévalóságot, de jólesően visszhangzik még egy ideig a fülünkben.
    Azonban nem kell minden szereplőtől könnyes búcsút vennünk, ugyanis jövőre érkezik a mozikba a külön mozifilmet kapó Csizmás Kandúr. Még kérdéses, mennyire lesznek Shrekes kikacsintások benne, de valami azt súgja, hogy ogrénk még vissza-visszatér egy rövidebb cameo-szerep erejéig.

Cikk publikálva: globalgame.hu 

Előzetes (magyar nyelvű):

Szerző: Miner  2010.12.14. 16:01 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmstripper.blog.hu/api/trackback/id/tr422515587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása